Wednesday, March 29, 2017

Senaman Pagi Paling Ringkas Untuk Hidup Yang Lebih Cergas..

Ramai yang tidak bersenam terutama mereka yang sibuk mengejar masa atau yang memang jenis tidak bangaun awal pagi. Tahukan anda, waktu pagi adalah waktu tubuh badan lesu dan perlu disegarkan dengan senaman..?

Marilah Berlari..

Senaman pagi bermanfat untuk menjaga metabolisme tubuh agar terhindar daripada penyakit serta menjaga kesegaran jasmani dan rohani. Tidak susah mana pun untuk bersenam, cuma mahu dengan tidak sahaja.

Apa kata kita cuba beberapa senaman pagi yang boleh kita amalkan.

Cuba bangun awal sedikit daripada biasa dan luangkan masa 15 hingga 20 minit untuk membuat aktivit larian atau jogging. Tidak perlu pergi jauh, cukup sekitar rumah sahaja atau berjalan berhampiran rumah anda. Yang penting pastikan keadaan sekeliling adalah selamat. Mulakan aktiviti membakar lebihan kalori anda dengan membuat larian setempat setiap pagi sebelum anda keluar untuk pergi bekerja.


Suatu hari Run With Belang

Dan kepada anda yang malas untuk keluar dari rumah, buat sahaja senam robik. Sambil dengar muzik boleh ar gerak-gerakan badan sikit.. hehehe.. Buat jek kat dalam bilik tidur, tak ada orang nampak pun..

Tak larat berlari..? berjalan kaki pun sudah cukup sebagi satu amalan senaman harian. Berjalan kaki beribu langkah boleh menyihatkan jantung. Kalau terlebih rajin, boleh juga pergi kerja dengan berjalan kaki.. Aku Insya Allah akan berjalan kaki untuk ke pejabat bila rumah aku kat bekalang office tu sedia untuk diduduki.. hohoho lama aku tunggu rumah aku tu siap sepenuhnya..

Push Up dan Sit Up pun boleh dijadikan rutin senaman harian.

Oklah, anda dah boleh bermula hari ini, tidak ada yang mustahil jika anda mahu. Kesihatan tidak boleh ditukar ganti atau dijual beli. Jom jaga kesihatan mulai sekarang, jangan dah sakit esok baru nak menyesal..


Lari tak cukup jauh lagi ni..


No comments:

Post a Comment