Tuesday, April 11, 2017

Jangan Marah Marah Nanti Cepat Tua


Setiap orang pasti pernah marah. Ianya terjadi kerana marah adalah respon kepada rasa kurang selesa yang terjadi. Namun jika kita sering marah-marah, wajah kita akan kelihatan sangat tua..

Nasihat "Jangan marah-marah, nanti cepat tua" memang sudah tidak asing lagi. Tapi, tahukah anda bagaimana dengan hanya marah wajah boleh kelihatan lebih tua.. Bagaimana ia berlaku.? 


Saat marah, wajah memiliki ekspresi tertentu seperti mata dan mulut yang terbuka lebar, dahi berkerut dan sebagainya. Oleh itu, jika kita kerap marah maka kerutan pada wajah yang timbul saat kita marah lama kelamaan akan menjadi kekal. Itu yang menyebabkan wajah kita kelihatan lebih tua dari usia.. Selain itu, pada saat kita marah, otot-otot pada wajah dan tubuh menjadi tegang. Ketegangan yang wujud mempercepatkan wujudnya kedut-kedut pada wajah mahupun pada bahagian tubuh lain. Itulah yang menjadikan wajah kelihatan tua.

Keadaan emosi yang terjadi dikala marah melanda boleh meningkatkan hormon stres dalam tubuh. Padahal hormon stres adalah racun yang boleh merosakkan fungsi organ tubuh sehingga membantu mempercepatkan proses penuaan.

Jadi, kalau anda rasa tak nak nampak tua sebelum usia, anda harus belajar untuk kawal kemarahan anda. Dulu aku adalah seorang pemarah, tapi kini tidak lagi. Aku berjaya jadi "budak baik" yang tak suka marah tak tentu hala atau membabi buta.. hehehe itu semua terjadi selepas aku rajin sangat makan Shaklee B Complex. Dengan B Complex aku cukup rasa tenang dan selesa walaupun pada masa yang sama aku sepatutnya harus marah..


Jadi ingat, "Jangan marah-marah, nanti cepat tua" 

Taknak tua sebelum usia, marilah kawal kemarahan anda drngan Shaklee B Complex..


No comments:

Post a Comment