Sunday, January 22, 2017

Road to be Mr Babywearer

Sebagai pengenalan Persatuan Penggendong Bayi Selat Tebrau Johor Bahru, Johor (Selat Tebrau Babywearers) adalah pertubuhan yang berdaftar dibawah Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) yang dianggotai oleh ibu bapa dan penjaga yang berminat dalam mengendong bayi. STB merupakan kelab yang aktif dengan keahlian mencapai 750 orang.

Ditubuhkan melalui laman sosial Facebook pada 6 Disember 2012, dengan barisan beberapa orang jawatankuasa yang diterajui oleh Dr. Nyazirah binti Abdul Wahab. Pertubuhan ini telah didaftarkan secara rasminya pada 4 Disember 2013 dengan nama Persatuan Penggendong Bayi Selat Tebrau Johor Bahru, Johor (Selat Tebrau Babywearers) dengan no. Pendaftaran PMM-020-01-0412201.

Objektif pertubuhan ini adalah untuk:

  • Memupuk kesedaran dikalangan ibu bapa / penjaga tentang keperluan mengendong bayi
  • Memberi pendidikan melalui perjumpaan dan kelas dari semasa ke semasa mengikut keperluan ahli persatuan
  • Merapatkan hubungan silaturahim dan kerjasama di kalangan ahli
  • Meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan ciri-ciri semasa menggendong bayi
  • Menyebarkan maklumat tentang kebaikan menggendong bayi

21 January lepas adalah AGM Selat Tebrau Babywearers (STB) kali ke-4 yang berlangsung di Mak Jah Cafe UTM Skudai, Johor. Sebagai ahli berdaftar dengan nombor keahlian STB-004 dan isteri STB-007 wajiblah untuk kami menghadirkan diri. Sama seperti tahun-tahun sebelum ni, AGM STB tetap meriah.

Terima kasih kepada Admin STB 2016 kerana telah menyediakan tempah yang selesa, makanan yang sedap, goodies bag yang menarik dan tak lupa juga kepada penaja-penaja lain antaranya Southern Lion Sdn Bhd atas tajaan ubat gigi dan Baby Wearing by Baby Ultra atas tajaan Hannah Woven Wrap sebagai hadiah kepada Mr dan Mrs Babywearers.

Untuk sesi 2017 ni, aku telah  dipilih menjadi sebahagian daripada Admin STB dan merupakan kali kedua bergelar Admin, kali pertama adalah pada 2 tahun lepas iaitu tahun 2015. Semoga perlantikan aku sebagai Admin STB tahun ini dapat membantu sedikit sebanyak dalam melancarkan perjalan progran yang bakal dilaksanakan.

Seperti tahun-tahun sudah, pencarian Mr dan Mrs Babywearers pasti ada. Tahun ni gelaran Mr Babywearer diberikan kepada aku. Kena tanya penal penilai kenapa pilih aku sebagai Mr Babywearer 2017..

Penyampaian Hadiah disempurnakan oleh Puan Dot, Pengurusi STB 2017 kepada Mr Babywearer 2017
Mrs Babywearer 2017
Suasana AGM di dalam Cafe
Suasana AGM di luar Cafe
Geng Isteri
Terima Kasih Baby Wearing by Baby Ultra 
Inilah baby yang akan pakai Woven Wrap ni
Aku
Kami
Sedikit tatacara untuk menggunakan Woven Wrap. So kita layan dulu video kat bawah ni.. Kalau ianya berguna, share ar banyak2 video ni ye.. Nanti aku try buat video lain pula. Video bawah ni adalah tatacara untuk Front Wrap Cross Carry dalam Woven Wrap.
No comments:

Post a Comment