Thursday, April 13, 2017

5 Tips Marathon Untuk Amatur

Jika anda masih baru dalam acara larian jarak jauh atau marathon, banyak yang perlu anda pelajari untuk terus berjaya.. Ikuti 5 tips mudah ini, anda pastinya akan sampai kegarisan penamat dengan perasaan yang berbunga-bunga..Bina Stamina Sedikit Demi Sedikit 

Latihan untuk persediaan Marathon perlulah dibuat sedikit demi sedikit. Setiap kali berlatih atau berlari, tambahkan jarak larian anda.. Mungkin anda bermula dengan jarak 1Km pada sesi pertama dan gandakan jarak kepada 2Km pada sesi latihan seterusnya.. Dan begitulah seterusnya hingga anda mencapai jarak Kilometer yang akan anda lakukan pada hari marathon nanti.. Latihan yang sedikit tapi konsistan akan menjadikan anda lebih kuat dan dapat berlari lama, tanpa mengalami risiko cedera atau pancit..

Tukar Kasut Kasut yang sudah lama atau rosak atau sempit boleh mengakibatkan kecederaan, jadi jangan berlengah untuk tukar kasut anda.. Berbelanja lebih sedikit untuk dapatkan kasut yang paling selesa untuk berlari adalah lebih baik daripada anda mengalami kecederaan ketika berlari disebabkan kasut yang tidak sesuai dan selesa..

Pergi JauhPastikan anda berlari pada jarak yang jauh untuk mendapatkan stamina. Tetapkan fokus anda pada jarak ataupun kilometer yang anda ingin tamatkan dan bukan kepada kelajuan atau masa yang akan anda ambil untuk tamatkan larian. Adalah lebih baik anda berehat dari berlari dan mula berjalan hingga ke garisan penamat daripada anda pancit ditengah jalan..

Makan Dan Minum Sambil Berlari

Anda perlu menambah tenaga setiap 30 hingga 45 minit semasa berlari marathon. Jadi semasa anda berlatih berlari jarak jauh, cuba anda buat uji kaji dengan pelbagai jenama dan perisa minuman tenaga, gula-gula ataupun energy/cereal bars untuk menetahui yang mana satu sesuai untuk perut anda.. Tapi kalau anda nak cuba minuman tenaga yang aku ambil boleh juga, suatu minuman tenga yang aku tidak akan tukar ganti untuk melengkapkan larian marathon aku.. Shaklee Performance Drink adalah minuman rasmi aku sebelum, semasa dan selepas berlari atau marathon..


Jangan Degil, Badan Kita Bukan Getah

Mungkin tiada apa yang perlu dirisaukan jika keperitan yang anda alami di awal-awal permulaan larian, keperitan semakin hilang apabila anda terus berlari. Tapi, jika anda mengalami kesakitan yang berterusan atau semakin teruk sekiranya anda meneruskan larian, sila berhenti dan segeralah berjumpa dengan doktor. Jangan lupa untuk peruntukkan waktu rehat dalam jadual larian anda.. Jangan terlalu memaksa diri untuk terus berlari..

So, jangan takut untuk berlari.. Apa yang penting, kita kena belajar cara yang betul untuk berlari dalam marathon..

Selamat Berlari..


No comments:

Post a Comment